Vi har været igennem energiforvaltning, hvor du er blevet mere bevidst om, hvad der hhv. dræner og giver dig energi (1. advent). Ligeledes har vi været omkring de høje forventninger til os selv og andre, og du har undersøgt, hvad du hhv. kan, skal, bør og vil (2. advent). Dette kan fungere som fundamentet for denne søndags fokus: kunsten at sige NEJ.
Det er helt okay at sige nej,
- fordi du har lyst
- fordi du er træt
- fordi du ikke har tid
- fordi du har behov for at være alene
- fordi energien er til noget andet
- fordi du er drænet for energi
- fordi dit skema har ændret sig
- fordi du har ændret mening
- fordi. Bare fordi
Det er okay at sige nej uden at komme med forklaringer, forsvar, undskyldninger eller gode grunde til, hvorfor det blev et nej og ikke et ja. Det er naturligt at ville sige ja og naturligt at opleve ubehag, måske dårlig samvittighed og tanker omkring, hvad den anden part mon tænker om dig. Men du må gerne sige nej – også uden en god grund.
Dårlig samvittighed
Et tilbagevendende tema i mine samtaler med (særligt stressramte) klienter er den dårlige samvittighed, som opstår blot ved tanken om at skulle sige nej. Den dårlige samvittighed er en ubehagelig fætter, og for at undgå den ender man ofte med at sige ja til en hulens masse ting, man hverken kan overskue, gider, kan finde ud af eller har tid til. “Jamen, jeg kan jo egentlig godt”, tænker man måske (og her er kan-skal-bør-vil-modellen fin at tage fat i). Mange kommer til at handle på den dårlige samvittighed, hvilket vil sige, at man handler på en måde, så man undgår ubehaget (den dårlige samvittighed) ved fx at sige ja, selv om man ikke har tid eller overskud. Dette er et problem, hvis batteriet i forvejen er lav på energi.
Dårlig samvittighed nødvendig for overlevelse
Det giver ofte mening, når vi forsøger at forstå dårlig samvittighed på et evolutionært plan. Det har tidligere været livsnødvendigt for os at være en del af gruppen for at overleve (man overlever ikke nemt alene på savannen med farlige løver), så vi er biologisk designet til at søge gruppen og sørge for ikke at blive afvist og udstødt. Hjernen er ikke særligt udviklet og vil derfor fortsat minde os om, at det er vigtigt at være accepteret og inkluderet. Den dårlige samvittighed opstår således som en form for beskyttelse. Problemet er, at den i nutiden ikke er helt så anvendelig.
Så hvad gør man lige med den dårlige samvittighed?
Vi må undersøge brugbarheden af den dårlige samvittighed: Kan du bruge den dårlige samvittighed til noget? Er den gavnlig? Hjælper den dig? Eller forhindrer den dig i noget, hvis du går med på dens præmisser?
Vi kan spørge os selv: “har jeg gjort noget forkert eller prioriteret mine egne behov?”. Hvis du har stjålet noget eller såret nogen, har du gjort noget forkert, og den dårlige samvittighed skal helst opstå. I det tilfælde bør du handle på den dårlige samvittighed og gøre det godt igen. MEN: Hvis du har prioriteret dine egne behov, behøver du ikke have dårlig samvittighed. Dårlig samvittighed er forbeholdt, når du gør noget forkert.
Man hilser den velkommen og siger “hej med dig. Jeg forstår, at du ønsker, at jeg accepteres og er en del af fællesskabet, men jeg overlever og bliver ikke udstødt, hvis jeg siger nej. Jeg kan ikke bruge dig til noget".
Man undlader at handle på den og accepterer i stedet, at den er der. Giver plads til ubehaget og lever med det. Ikke noget med at undgå den - så giver du den dårlige samvittighed ret, og den forstærkes. I stedet er du til stede med ubehaget, og det vil mindskes.
Mind dig selv om, at den dårlige samvittighed vil poppe op i situationer, hvor du ikke har gjort noget forkert, og at du ikke behøver gøre noget her. Din hjerne vil konstant komme med vurderinger, som du ikke kan ændre på. Du kan ændre på, hvordan du håndterer det - hvad fortæller du dig selv, og hvordan handler du anderledes?
Og husk så, at det at sige nej til aktiviteter også er en måde at tage vare på dig selv på.
Hav en dejlig 3. søndag i advent.
Terapeutisk Årsbog
Er du interesseret i indre arbejde, fordybelse, den skriveterapeutiske proces og emner og øvelser som ovenstående, kan du læse mere i min bog, Terapeutisk Årsbog. Du kan læse mere om og købe den her. Er du klient hos mig, kan du afhente den i min praksis.
Comentarios