top of page
  • Nana Lange

At være med sine følelser

Vi kan blive fanget i fortællinger, tanker og vurderinger omkring følelser. Det får snebolden til at rulle og holder os fast. Vi skal ikke afvise oplevelsen, men hvis vi fanges i fortællingerne og vurderingerne, eskalerer følelserne. Måske falder vi tilbage i gamle handlemønstre relateret til følelserne, herunder fx kamp mod følelserne eller undgåelse og kontrol af følelserne. Her kommer vi let til at gøre følelserne sande og give dem magt og mulighed for at kontrollere os. Følelser er dog hverken gode eller dårlige.


Vi kan være opmærksomme på de følelser, der opstår, uden at rulle med snebolden, distrahere os selv eller blive fanget i de reaktioner, vi plejer at gå ind i. Når vi observerer og anerkender, at følelsen er der, kan vi være mere nærværende og opmærksomme på det handlerum, der opstår. Vi kan vælge vores handlinger, vælge vores reaktion og vælge det, der er vigtigt.

 

Følelser kan hjælpe os med at træne nærværet og forholde os bevidst til, hvad der er vigtigt i vores tilværelse. At lægge mærke til følelsen er en form for anerkendelse af følelsen og et skridt på vejen til at acceptere, at den gerne må være her, selv om det er ubehageligt. Accept af følelser er en proces, vi kan have behov for at omfavne igen og igen.

 

Første skridt handler om at lægge mærke til dine indre oplevelser og altså observere og træne opmærksomhed. Hvad sker der inden i dig? Forhold dig åbent og nysgerrigt. Ret opmærksomhed på den følelse, du oplever. Er det tristhed, vrede, frygt, skyld, skuffelse, glæde, afsky eller en anden følelse?


Hvad handler den om? Måske svære relationer, tvivl, arbejdsliv, kærlighedsliv, familie, drømme, ansvar, fremtiden, tab eller bekymringer?

 

Hvordan føles den inden i dig? Er der fysiske fornemmelser knyttet til følelsen? Anspændthed? Uro? Tårer? Hvor sidder følelsen?


Hvis der opstår tanker eller vurderinger omkring følelsen, så før venligt opmærksomheden tilbage til følelsen.

 

Hvis det giver mening for dig, så forestil dig, at du trækker vejret ind i følelsen og skaber plads omkring følelsen. Måske visualiserer du dens form, farve, lugt, temperatur, tyngde eller bevægelse i dig. Måske får den en størrelse og et navn, så du kan genkende den, når den kommer på besøg. Måske har den en bestemt plads inden i dig. Der er ingen rigtig måde at gøre det på.

 

Vi skal ikke nødvendigvis knytte mening til vores følelser, men for nogen er det givende med en forståelse for, hvorfor de opstår nu og her, og hvornår og i hvilke situationer man tidligere har mødt den, da det giver mulighed for genkendelse og perspektiv. Måske kan vi da hilse følelsen velkommen med en anden forståelse og anerkendelse.

 

Måske lægger du mærke til en impuls undervejs til at komme af med følelsen eller distrahere dig selv, men prøv blot at give plads til denne trang uden at følge med den.

 

Følelsen ændrer måske form, intensitet og styrke, eller måske går den ligefrem væk, men det er ikke målet at få vores følelser til at forsvinde. De må gerne være her. Målet er at undgå at bruge al vores energi på at undertrykke, undgå eller kontrollere følelsen, så den intensiveres og bringer mere lidelse. Accept af følelsen handler ikke om at kunne lide den, men om at tillade dens tilstedeværelse uden at handle på den og herved lade den overtage og styre din adfærd og ageren i tilværelsen.

 

Du er menneske med et bredt spektrum af følelser, og følelsen giver dig viden omkring, at noget er vigtigt for dig. Følelsen er en del af det at være menneske og at være dig lige nu. Kampen mod eller undgåelse af følelser er også kampen mod og undgåelse af livet, som det udfolder sig. 

 

Når du har givet plads til følelsen, kan du zoome ud og lægge mærke til alt det, der også er en del af din tilværelse og dit liv indre lige nu og her. Du kan trække vejret dybt, aktivere dine sanser, overveje, hvad du har brug for nu, samtidig med, at følelsen stadig er der. Følelsen udgør en lille del af et større billede. Kan du give plads til billedets andre dele også? Hvad er til stede i og omkring dig?

 

Er der noget, du har behov for? Et kram, at græde, skrive, gå en tur, ringe til nogen, ryste det af dig eller høre musik?


I stedet for at handle på følelsen, herunder ved at forsøge at kontrollere den, og bruge energi på dette, kan du da overveje, hvad der er vigtigt og meningsfuldt her og nu, som du kan gøre noget ved?

bottom of page