top of page
  • Nana Lange

1. søndag i advent: energiforvaltning

Opdateret: 12. dec. 2023

Juletiden kan være en ret så presset måned. Der kan være pres ift. det sociale, forventningerne, julehyggen, energien, familietamtam, mange følelser og gang i den. Jeg behøver vist ikke fortælle, hvor meget run på der kan være i december. Der er meget BURDE, mange ja’er, ofte mangel på energi og lidt for mange forventninger. Fokus for denne og de næste tre søndage vil derfor være håndtering af det pres, mange oplever i juletiden.


Første søndag i advent skal handle om ENERGIFORVALTNING.


Jeg plejer at sige, at vi er omvandrende batterier. Vi hhv. får energi og drænes for energi ved forskellige aktiviteter, og når vi rammes af stress, er batteriet tomt. Her handler det om at blive ladt op igen. Det kræver dog indsigt i, hvad der giver energi, og hvad der dræner for energi. Det er ikke altid så nemt, og man vil ofte se, at de samme aktiviteter både giver og dræner for energi. 10 min gåtur giver måske energi, men 2 timer dræner. Samvær med familien lader dig op, hvis det er et par timer, mens en hel dag eller weekend bliver for meget. Dette kan være en vigtig påmindelse - at alle aktiviteter har en grænse, og man må tjekke ind med sig selv undervejs for at lære den at kende❄.


BATTERIET er en øvelse, jeg tit laver med stressramte klienter. Den er simpel og virker nok lidt banal, men jeg har endnu ikke mødt nogen, som ikke kunne bruge den. Den giver overblik og minder én om, hvilke aktiviteter man bør skrue hhv. op eller ned for. Det er helt simpel energiforvaltning.


Her i juletiden skal vi forvalte vores energi på en bedre måde, så vi ikke ender med at stresse rundt, glemme os selv og nærværet med andre, bruge tid på ting, der egentlig ikke er vigtige for os, og være slave af for høje forventninger. Vi skal huske vores grænser og huske, at vi ikke har uendeligt med energi, men må forvalte den på en konstruktiv måde.


Så… hvordan ser dit batteri ud? Find et stykke blankt papir. Tegn et batteri. Tegn - i venstre side og + i højre side. Og fyld så på med energidrænende aktiviteter under - og nærende og opladende aktiviteter under +. Husk nuancerne og afgrænsningerne.


Ovenstående og lignende skriv finder du flere af i min bog, Terapeutisk Årsbog, udgivet 2023. Du kan læse mere om og købe den her. Er du klient hos mig, kan du afhente den i min praksis.
Comments


bottom of page