”FUCK ALT DET, VI BURDE” står der på min venindes væg.
Jeg kunne ikke være mere enig. I denne verden er der så meget, vi tænker, at vi bør gøre, nå, opnå, opleve, blive, eje eller være. Vi spejler os i film, bøger, reklamer samt vores nære omgivelser, samfundet og de normer, der eksisterer her, og det kan skabe en masse burde-tanker, hvis vi har en fornemmelse af, at der er en bestemt og rigtig måde at leve sit liv på. Der er så meget, vi føler, at vi bør. Måske mærker vi, at vi faktisk ikke har lyst til det, men burdefølelsen kan være mere insisterende, fordi man måske ikke orker spørgsmål eller kommentarer fra folk eller den indre dårlige samvittighed, der kan opstå, hvis man trodser burdetanken. Skyld og skam samt handlingslammelse opstår ofte i disse situationer. Vi mærker måske, at vi ikke har lyst, men gør det alligevel. Men hvis man konstant gør ting, man bør, glemmer man sine egne behov, sine egne lyster og sin egen ønskede vej at gå.
Det kan handle om aktiviteter inden for større livsområder, såsom at vi bør flytte til en større lejlighed, jo flere penge vi får, eller jo ældre, vi bliver. Måske føler vi, at vi bør få børn, fordi venner omkring os begynder at få børn, fordi uret tikker, eller fordi vi bliver fortalt, at det er meningen med livet, og at vi ender med at være alene som gamle, hvis vi ikke får børn. Det kan også handle om noget, som måske ikke synes som et stort livsvalg, men som alligevel fylder. Fx kan vi føle, at vi bør tage i fitnesscentret, fordi vi ikke har været der i to dage. Eller at vi, når vi rejser, bør se en bestemt udstilling, en seværdighed eller et monument, fordi vi befinder os i nærheden. Det er vigtigt at understrege, at der hverken er noget galt i at flytte i en større lejlighed eller se anbefalede seværdigheder, når man rejser. Det er, når ”vil” bliver til ”bør”, og når lysten til at gøre disse ting ikke opstår i én selv, men er ydrebestemt, at vi skal stoppe op. Burde opstår, når der er noget, vi føler, at vi er nødsaget til at gøre – noget, som ikke stemmer overens med den, vi er, og det, vi ægte føler for. At ville noget har sit udspring i dig, dit eksistentielle brændstof, dit hjerte, din opmærksomhed på egen trivsel og dit ønske om vitalitet. Det handler ikke om, hvad andre vil. Det handler om dig.
Hvis man har vænnet sig til at handle på burdetanken, kan det tage lang tid at finde ind til, hvad man egentlig vil, hvad man er rettet mod, og hvad der føles rigtigt for én selv. Det kan tage tid at finde ud af, hvordan man foretrækker at leve sit liv, og det kan være hårdt, for det kræver, at man mærker efter og tør sige nej. Så hvordan undlader vi at lytte til burdetanken og i stedet handler efter lyst, præferencer og behov? Hvordan mærker man efter?
Vær nysgerrig på burdetanken og stil dig selv spørgsmålet ”hvorfor”? Hvorfor skal du i fitnesscentret hver anden dag? Hvorfor skal du flytte i en større lejlighed? Hvorfor skal du arbejde så mange timer om ugen? Er det nødvendigt? Hvad giver det dig af værdi? Går du glip af noget? Forhindrer det dig i noget? Kan det være anderledes?
Stil dig selv spørgsmålet, om det er dit liv, du lever, eller om du i højere grad lever en anden persons liv? Har du dig selv med i dine valg, eller er tanken om, hvad andre tænker, dominerende og afgørende ift. dine livsvalg?
Reflekter over og læg mærke til, hvornår du føler dig nysgerrig, interesseret, spændt og energisk omkring noget. Og omvendt. Hvornår gør du ting, du faktisk ikke har lyst til, men føler, at du bør? Hvad dræner dig for energi? Hvornår bliver du ked af det eller vred? Hvornår beklager du dig?
Hvis du lægger mærke til burdetankerne og følger disse, kan du undersøge, hvad gevinsten er. Er det andres anerkendelse og måske respekt og beundring? Hvad giver det dig? Hvordan ville det være ikke at have?
Skriv ned, hvad DU har lyst til, hvordan det gode liv for DIG ser ud, og hvad du er rettet mod. Det er store tanker og slet ikke let. Men måske du har præferencer, drømme, håb og passioner, som du gemmer væk, fordi det er lettest, eller fordi du ikke føler, at der er plads til dem. Måske havde du en drøm, da du var barn, eller måske havde du forestillet dig, at du skulle tage en anden uddannelse eller arbejde med noget andet, end du gør nu.
Overvej, hvilke af dine aktiviteter, du engagerer dig i, som er hhv. kan, skal, vil og bør. Hvor meget gør du, som du udelukkende føler, at du bør, fordi du fx kan?
Og husk: fuck alt det, vi burde. Gør mere af det, der gør DIG glad. Sig pyt. Sig nej. Øv dig i at være ligeglad med, hvad andre tænker. Stil spørgsmål og vær nysgerrig på andres udsagn og egne tanker og følelser. Ud med burdetanken, hvis den ikke er god for dig.
Comentarios