top of page
  • Nana Lange

2. søndag i advent: høje forventninger

Opdateret: 12. dec. 2023

I dag skal det handle om de høje forventninger. Vi har en vild evne til at skrue op for forventningerne - både til os selv og andre - i juletiden. “I år skal være en uforglemmelig jul for mine børn”. “I år skal vi både have and, fisk, kalkun og flæskesteg - og selvfølgelig nøddesteg og seitAND og Tofurky til veganerne”. Og det bliver aldrig perfekt. Det er heller ikke meningen, at det skal være det. Det, folk husker, er samværet. Samtalerne. Nærværet. Måske sangene. De personlige gaver. Disneys juleshow med familien.


SÅ… Vi må skrue på de forventninger. Vi må spørge os selv, hvordan den perfekte jul ser ud, om det er realistisk, og hvad der ville ske, hvis vi skar halvdelen (ja halvdelen!) af opgaverne fra eller uddelegerede til andre. Og altså ikke på sådan en “vi skal have sukkerfri hjemmelavet rødkål til jul - laver du den?”-måde, men en invitation til madlavningen som en fælles opgave uden et utal af befalinger (og for høje forventninger).


Når vi ser på forventninger, handler det om at se på vores energiniveau. Er man lav på energi, går det ikke at være høj på forventninger. FORVENTNINGER og ENERGI skal MATCHE. En god idé kan være at nedskrive forventninger og sammenligne den med ens batteri (energiforvaltning) fra sidste søndag.





En model, som kan være hjælpsom i processen, er: KAN-SKAL-VIL-BØR-modellen. Den ser således ud:

  • Der er mange ting, du KAN. Ja, du KAN jo egentlig godt både tage til julefrokost fredag og lørdag og arrangere julehygge søndag. Ja, du KAN jo godt følge folks ønskelister til punkt og prikke og også lige huske naboens børn. Du KAN virkelig meget. Få det ned på papir. Hvad KAN du? (Du krummer sikkert tæer, for du vil finde ud af, at du jo kan det hele, og det er jo fuldstændig overvældende og absurd. Tænk hvis du sagde ja til alt det!?)

  • Hvad SKAL du egentlig? Denne er svær for mange. Man skriver ting på, men visker det ud igen. For i sidste ende er der ikke noget, du er tvangslagt til at gøre.

  • Hvad BØR du? BØR skal ikke udspringe af energidrænende burdetanker. Bør skal udspringe af værdier og etiske forpligtelser. Vi bør holde jul for vores børn, for det kan skabe kæmpe glæde for dem. Vi bør måske sende julehilsner til tante Grethe, for hun er alene i Nordjylland. Vi bør invitere en hjemløs på varm kakao eller give dem den sovepose, som vi har liggende, for de har også brug for varme. Men vi kan tænke, at vi bør holde jul for hele familien på 20 mennesker. Eller vi bør købe julegaver til venner og familie, hvor pligten frem for lysten og glæden ved det at give bliver styrende. Så undersøg dit BØR nøje.

  • VIL kan også være svær. VIL er vigtig i vores beslutninger og skal være styrende - men med omtanke og mellemmenneskelighed. Vi kan ikke altid bare gøre, hvad vi VIL, og 'Jeg VIL' skal ikke være på bekostning af andre. Så vi skal hen til det hensigtsmæssige VIL, hvor man passer på sig selv og netop skruer ned for forventninger og tuner ind på, hvad der er nærende i julen, og hvad man VIL lægge sin energi i, som giver mening - både for én selv og andre. Måske du VIL give gaver, men de skal være personlige. Måske du VIL lave din lækre rødkål. Måske du VIL lægge hus til julearrangementer, fordi det er vigtigt for dig.


Mon du er klar til at skrue lidt ned for forventningerne? I så fald vil jeg invitere dig til at brygge en varm kop et eller andet, finde papir og blyant frem og lave øvelserne.


Ovenstående og lignende skriv finder du flere af i min bog, Terapeutisk Årsbog, udgivet 2023. Du kan læse mere om og købe den her. Er du klient hos mig, kan du afhente den i min praksis.

Comments


bottom of page